h

Herindelen of niet?

25 november 2013

Herindelen of niet?


Gemeentelijke herindeling leidt vrijwel altijd tot grote(re) gemeenten met bestuurders die op grotere afstand zitten. Daarom vindt  SP  Eemsmond dat zeer terughoudend moet worden omgegaan met het samenvoegen van gemeenten.


Als er toch wordt besloten om gemeenten samen te voegen, dan moet rekening gehouden worden met de mening van de burgers van de betrokken gemeenten, bijvoorbeeld door het uitschrijven van een referendum.
Het college van de gemeente  Eemsmond heeft in april en mei 2013 inloopavonden georganiseerd over herindeling, het doel hiervan was volgens de gemeente:

“Wij willen graag weten wat de inwoners vinden van de plannen van de Visitatiecommissie ‘Bestuurlijke Toekomst Groningen’ om te komen tot de gemeente Hogeland, een samenvoeging van de huidige gemeenten Eemsmond (zonder de Eemshaven), De Marne, Winsum en Bedum. Daarnaast willen we weten wat men vindt van het alternatieve voorstel van de gemeente om te komen tot een krachtige gemeente ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’, met daarin de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum en Winsum.“

Vervolg op de inloopavonden zou volgens de gemeente zijn:

“De input uit de bijeenkomsten en uit de enquête wordt verwerkt in het definitieve gemeentelijke standpunt, dat eind mei aan de provincie aangeboden moet worden.”

Ruim 80% van de inwoners gaf tijdens deze avonden, of in een online enquête aan tegen herindeling te zijn.  Inwoners zijn dus wel gehoord, maar daarna genegeerd.  Argumenten en vragen van inwoners die tijdens de inloopavonden ingebracht zijn, zijn netjes in een rapport verwerkt maar vervolgens is dat rapport in een la terecht gekomen om het daglicht niet meer te zien.
Economische redenen om de herindeling nu snel door te voeren kunnen door rapporten uit het  verleden van de tafel geveegd worden.
Een eerder rapport uit 2010/2011 van het Centrum voor Onderzoek van Economie Lagere Overheden  geeft  aan dat er geen bewijs is dat schaalvergroting leidt tot besparingen op korte termijn voor gemeenten. Op middellange termijn leidt gemeentelijke herindeling in de meeste gevallen tot hogere uitgaven en hogere belastingtarieven.  Of deze nadelen op de lange termijn worden gecompenseerd is hoogst onzeker.

Volgens onderzoeken van de RUG levert herindeling niets op, maar kost het alle gemeenten geld.
Dat geld is juist zo hard nodig om goed beleid uit te kunnen voeren.

Het zwaarst wegend argument in deze discussie dient altijd het welzijn van de mens te zijn. Kwaliteit en bereikbaarheid van diensten moet gewaarborgd zijn, voor iedereen!
SP Eemsmond is van mening dat de manier waarop binnen de gemeente besluiten genomen worden, niet de juiste manier is. Daarnaast vinden wij dat er sprake moet zijn van een continuering van de kwaliteit van dienstverlening of verbetering. Daarvan zijn wij niet overtuigd.
Dus op de vraag of we moeten herindelen of niet..zeggen we: “Nee, bedankt!”

 

Onderbouwing financiële gevolging schaalvergroting is gebaseerd op:

http://www.coelo.nl/artikelen/esb%20schaalvergroting.pdf

 

Reactie toevoegen

U bent hier