h

Kamp: GAS TERUG NU!

25 december 2014

Kamp: GAS TERUG NU!

Foto: SP / SP Groningen

Woensdag 17 december 2014, daar loop ik dan met een fakkel, te   p r o t e s t e r e n........ : KAMP IS EEN RAMP !!! GAS TERUG !!! 

 
Of we voorzichtig willen zijn met vuur, of wij genoeg afstand willen houden van de mensen voor ons, of de spandoek dragen achteraan willen lopen, of wij de fakkels in de zandtonnen willen doven. Dat willen wij allemaal, doen wij ook allemaal. Niets op aan te merken en ik vraag mij af waar ik eigenlijk tegen protesteer zo tussen enkele honderden tot 750 mensen, want het aantal demonstranten hangt altijd weer af van degene die het publiceert.
 
Gegoochel met getallen... protesteer ik daar tegen ? Gegoochel met kubieke meters gas? Het aantal huizen dat versterkt zou kunnen worden ? Het aantal bevingen die gevoeld kunnen worden. Het aantal bevingen die wij niet voelen maar onze huizen en gebouwen wel?  Hoeveel staan er in de stutten ? Hoeveel achterstallig onderhoud, hoeveel....hoeveel..... 
 
Protesteer ik tegen  Kamp ?
 
Ach ik heb niets tegen de heer Kamp, ik ken hem niet persoonlijk, dus waar om zou ik. Maar tegen de minister van Economische Zaken heb ik wel wat.
Tijdens het debat op RTV-Noord beweerde de minister dat er een vermindering is geweest van voelbare aardbevingen. Dus zijn beslissing had veel effect. Maar dat zijn nog altijd voelbare bevingen en met dat beetje reductie in het zuiden van het veld blijven er voelbare bevingen. Als of dat de gewoonste zaak van de wereld is, aardbevingen...! De niet voelbare bevingen zijn er ook nog genoeg en ook die brengen schade, stille schrikbarende schade. Maar wij Groningers moeten tevreden zijn met die resultaten. Onze huizen gaan versterkt worden, 8000 in twee jaar.
Protesteer ik daar tegen ? Ik denk het niet want ik kan mij dat helemaal niets bij voorstellen wat dat kan inhouden. Wordt het zo iets van "Jan Huigen in de ton, met een hoepeltje er om" ? Geen idee !!
 
Protesteer ik tegen het absurdisme  dat alleen hier huizen, kerken , borgen, scholen, gymzalen gestut, hersteld en versterkt moeten worden terwijl iedereen in Nederland van het gas profiteert ?
 
Protesteer ik tegen het onrecht dat mensen wordt aangedaan wiens huizen onveilig zijn, al jaren met de NAM in de clinch liggen voor een goede regeling en met het magische woord achterstallig onderhoud, of een te lage afkoopsom, of Joost mag weten welk ander smoesje, het zelf uit moeten zoeken?
 
Protesteer ik tegen het steeds maar weer je huis controleren op scheuren, het op tijd melden omdat de NAM het anders weleens achterstallig onderhoud kan noemen ?
 
Protesteer ik tegen de Hollandse kruideniers mentaliteit dat ook bij de hoogopgeleide 2e Kamer nog in de genen zit, die geen extra geld uit wil  trekken om ons al dan niet particulier cultuur erfgoed te herstellen, ongeacht achterstallig onderhoud ?
 
Terwijl ik dit bedenk en op schrijf hoor ik op de radio nieuwsuitzending dat onze voormalig Koningin Beatrix het Huis ten Bosch zodanig heeft laten verwaarlozen dat het € 35.000.000 gaat kosten om dit cultureel erfgoed weer op te knappen. Voor dat bedrag komen wij een  heel eind met die prachtige boerderijen in ons Groningen en daar is lang niet alles achterstallig onderhoud.
 
Protesteer ik tegen onze Volksvertegenwoordiging in Den Haag die Groningen toch wel  laat vallen....?  Want laten we wel zijn, aardbevingsschade heeft geen politieke kleur of voorkeur. Laat dat nou een geluk bij een ongeluk zijn? 
 
Protesteer ik tegen de NAM of vanaf 1 januari het CVW, de  zogenaamde alternatieve en goede objectieve vervanger van de NAM maar met lijntjes naar en kaders van de NAM ?
 
Protesteer ik tegen het teloor gaan van onze provincie ? De aardappels van Ede Staal zullen er wel om bloeien, maar of het torentje van Spijk.......
 
Protesteer ik tegen.......alles, alles,alles. Ik weet het niet zo goed, ik word er eigenlijk zo moe van, van alle onwil, van al het gedraai van de minister en de NAM, van al het onbegrip voor elkaar, van alle onrechtvaardigheid. 
 
En om toch niet helemaal de moed te verliezen loop ik dan mee in de demonstratie, juich ik sprekers toe, draai ik de sprekers die ik niet goed vind mijn rug toe en geniet ik van het heerlijk bordje soep bij het Provinciehuis.
 
Waarschuwing :
 
Lieve mensen en juist in deze moedeloosheid zit de frustratie. De machteloosheid, het vernielen van de basis van je veiligheid: je eigen huis, je leefomgeving. Het niet willen luisteren naar de argumenten, het vechten tegen een macht die groter is. Daar schuilt een gevaar in, een gevaar van extremen. Dat is een mogelijkheid die niet onderschat mag worden, Een getergd mens is een waarschuwing voor de samenleving.  Het wordt tijd dat de onze Volksvertegenwoordiging in Den Haag hun ogen eindelijk eens open doen en beseffen welke ramp er gaande is in Groningen. Dat pappen en nat houden met geld en loze beloften niets toevoegt, maar nog sneller het resterende vertrouwen afbreekt, zodat het gevoel over blijft om dan voor jezelf op te komen. Met alle gevolgen van dien.......
 

Trijn van Lottum

Reactie toevoegen

U bent hier