h

Algemene beschouwingen SP Eemsmond

24 juli 2015

Algemene beschouwingen SP Eemsmond

Foto: SP
Op 2 juli hebben we in de raad het kaderplan 2016-2019 besproken aan de hand van onze algemene beschouwingen. 
 
Door de roerige tijden waarin we momenteel leven is het moeilijk om af en toe de tijd te nemen om even stil te staan. Stil te staan bij: Waar gaat het eigenlijk om, wat is de kern.
 
Wat is de drijfveer, het doel, de ideologie of het geloof. Hoe zorgen we, dat we ondanks de waan van de dag, tot die kern blijven komen en wat is daar voor nodig.
Iedereen weet wat we doen, dat is onder andere terug te lezen in dit kaderplan. Ook is deels inzichtelijk gemaakt hoe dingen gedaan worden. Maar het waarom, de basis waarop keuzes gemaakt moeten worden, wordt eigenlijk niet meer genoemd. De waan van de dag trekt elke keer de aandacht naar “de hoe en de wat”, waardoor “het waarom”, hetgeen waar we het eigenlijk voor doen naar de achtergrond verdwijnt.
 
De winst en het verlies, het geld is nooit een doel op zich, het is een resultaat en een kader voor beleid.
 
Laten we niet vergeten momenten te creëren waarop we even stilstaan en de balans opmaken. Zodat we als raad en college samen sterk staan in deze roerige tijd.
 
Inspiratiebron was dit filmpje: 
 
De bevingsproblematiek:
Onze complimenten voor de inzet die wordt gepleegd om overzicht en regie waar mogelijk te krijgen. Samen zijn we sterk vanuit eigen democratische basis.
 
1 keer nee zeggen is makkelijker dan 10 x nee zeggen. Laten we als lokale overheid die het dichtst bij de inwoners staat zorg dragen dat deze stem niet verloren gaat in een groter en abstracter geheel als 1 grote vuist. Een gebroken pols is een gebroken pols toch? Blijven er mooi nog 9 vuistjes over in dit geval.
 
Wonen en gebiedszaken:
Over het algemeen wonen mensen met plezier in de gemeente Eemsmond, of beter gezegd in hun dorp of buurt. Dat is waar het dagelijks leven afspeelt, en waar mensen direct geraakt worden. Het gaat uiteindelijk voor de inwoners om deze directe leefomgeving, en de binding met het gebied waarin we wonen, leven en werken. Tijdens de gesprekken op straat komt elke keer duidelijk naar voren dat de voorzieningen van groot belang zijn voor de leefbaarheid in de dorpen en kernen. Het kader, is ons gezamenlijk belang, het behouden van deze voorzieningen in de dorpen en buurten, laagdrempelig en openbaar waar mogelijk.
 
Centrum en kernontwikkeling:
De SP kijkt met smart uit naar de plannen voor de Blink. Het is duidelijk gebleken dat er een breed draagvlak is voor verplaatsing van de markt naar de Blink, en dit steunen wij van harte! Ook hopen we dat er gehoor wordt gegeven aan het auto vrij houden van de Blink, de wens van de omwonenden en bezoekers is een sfeervol plein. Niet dat je in de uitlaat damp je ijsje op het terrasje moet eten.
 
Glastuinbouw
De SP snapt niet waarom er vastgehouden wordt aan glastuinbouw in de Eemshaven. Ons is “het waarom” niet duidelijk en de SP stelt voor het komende jaar een definitieve streep door deze plannen te zetten. Omdat er simpelweg geen breed draagvlak voor is en men er geen toekomst inziet.
 
Onderwijs
Helaas hebben de schoolbesturen Lauwers en Eems en VCPO besloten om een aantal kleine scholen te sluiten en fuseren. Op basis van visie en ambitie van de schoolbesturen is men tot dit besluit gekomen, gericht op de hoe en de wat. Het waarom, is uit het oog verloren.
 
Decentralisatie jeugdzorg
Het kaderplan is het eerste moment dat er gesproken wordt over knelpunten, we zijn al een half jaar op weg in het overgangsjaar 2015. In mijn dagelijks werk als jeugdhulpverlener zie ik jongeren tussen wal en schip komen door de overgang naar de gemeenten. Vaak schrijnende gevallen waarbij het vastloopt op onduidelijke kaders en gebrek aan financiën.
 
De SP wil zien dat drugs handhaving en preventie beleid in 2016 daadwerkelijk vorm krijgt. Daarbij het dringende verzoek om in samenwerkingsverbanden hier ook aandacht voor te vragen.
 
Intergemeentelijke samenwerking
In totaal neemt de gemeente Eemsmond deel aan 9 Gemeenschappelijke regelingen. Deze wijze van inrichting van deze samenwerkingsverbanden heeft als groot manco dat het proces van informeren, kaderstellen en besluitvormen in de gemeenteraad een onder gesneeuwd kindje lijkt te worden. Iets wat we gezamenlijk gaan aanpakken dit jaar. Omdat in 2014 gebleken is dat de democratie leidt onder de huidige gang van zaken.
 
Herindeling
De SP is geen voorstander van herindelen zolang er niet voldoende draagvlak is onder de bevolking, het geen toegevoegde waarde heeft voor de inwoners van Eemsmond en enkel meer kost dan het oplevert. De SP is groot voorstander van het onderzoeken en ontwikkelen van een andere vormen van samenwerking welke toekomstbestendig en duurzaam zijn op een wijze dat de democratie tot zijn recht komt.
 
De zorg
De SP verzoekt bij deze dringend in September er drie memo’s naar de raad te sturen. Over de WMO, Jeugdzorg en Participatiewet. Waarin beschreven staat wat de huidige stand van zaken is, wat er goed gaat, wat de knelpunten en risico’s zijn en hoe deze aangepakt gaan worden?
 
Welke rol gaat de gemeente in de toekomst spelen om te voorkomen dat er nog meer onnodige onrust en ontslagen vallen bij TSN of andere zorgverleners.
 
Openbaar vervoer
Wij steunen vanuit de politiek de bestuurlijke en ambtelijke inzet tot het zo robuust mogelijk houden van het OV netwerk. Opvallend was dat dit met name door jongeren in onze gemeente benoemd werd als aandachtpunt tijdens onze gesprekken op straat.
 
Afval inzameling
Vanaf 1 januari 2016 gaan we over op anders afval inzamelen, oftewel de ene week de grijze en de andere week de groene bak. Er wordt voorgesteld geen bedrijfsafval meer in te zamelen, geen aparte route meer voor grofvuil en voor takken te rijden. Wat dat betreft neemt het serviceniveau af en zullen mensen dit direct merken.
 
De SP wil nogmaals voorstellen om de inwoners te gemoed te komen omdat ze meer moeten betalen voor minder. Dit door te realiseren dat er een aantal keer per jaar gratis gestort kan worden op basis van postcode en huisnummer. Zo heeft iedereen er een gelijk voordeel aan.
 
Goed werkgeverschap
Wees waakzaam voor werkverdringing! Bijvoorbeeld een vacature medewerker groenvoorziening die vervalt bij Ability kan niet gecompenseerd worden met de inzet van een uitkeringsgerechtigde. Dit roepen we niet zomaar op 19 juni is het rapport gemeentelijke aandacht voor verdringing door bijstandsgerechtigden verschenen vanuit de rijksoverheid.
 
Informele afhandeling van klachten
Als kader geven we mee, maak duidelijk waar informeel stopt en formeel start. Hier komen we later dit jaar zeker nog op terug.
Het is goed te zien dat er de nodige inzet gepleegd wordt om de ICT op orde te krijgen.
 
Kerntaken
Er wordt gesproken over het verminderen van een aantal voorzieningen op het gebied van subsidies en tegelijk word opgemerkt dat dit de kinderen treft, de meest kwetsbare inwoners.
 
De ouders die bij machte zijn zelf zaken voor hun kinderen te regelen zijn minder afhankelijk van deze voorzieningen. Dus die andere ouders zijn niet bij machte zelf zaken te regelen voor hun kinderen? Of bedoelt men eigenlijk om de financiële draagkracht van deze ouders?
 
Dit wordt nu al voorzien, daarom wil de SP het volgende kader meegeven: richt je nieuwe subsidie beleid zodanig in dat, deze kwetsbare inwoners, de kinderen en ouders die niet voldoende financiële draagkracht hebben, hier niet de dupe van worden. Maximale ondersteuning van de minima is en blijft een kerntaak voor de SP.
 
Evenals dat het bijdragen aan ontwikkelingswerk een kwestie van fatsoen is.
 
Dit geldt ook voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers, de SP hoopt dat in de toekomst de gemeente Eemsmond hier weer een rol in gaat spelen.
 
Toerisme en recreatie
Eemsmond aan zee met de kiek over diek en het prachtige Hogeland aan de andere kant.
 
Kader dat de SP mee wil geven is: Naast het aantrekken van toeristen in de gemeente is het evengoed belangrijk dat er voldoende recreatie mogelijkheden zijn voor de inwoners van de gemeente zelf.
 

Hier kunt u de gehele raadsvergadering terug zien: (link raadsvergadering)

Gehele betoog als bijlage hieronder te vinden.

Reactie toevoegen

U bent hier