h

3 x NEE tegen het verdrag van de Europese unie met Oekraïne

5 april 2016

3 x NEE tegen het verdrag van de Europese unie met Oekraïne

Foto: SP

Het verdrag wat door de mensen in het “ja-kamp” wordt weggezet als een handelsverdrag wat goed is voor ons allemaal kent de nodige haken en ogen. Om te beginnen is het meer als alleen een handelsverdrag, er staan ook een aantal politieke zaken in. Ook in Oekraïne zelf heeft het tot stand komen van dit verdrag voor de nodige onrust gezorgd.

De 1ste NEE “Beter voor de Oekraïne”

Hier wordt het verdrag aan de potentiële Ja stemmers verkocht als een handelsverdrag In Oekraïne wordt het wel gezien als een opstap naar de EU. Een land van nu al verscheurd is met dit verdrag een kant op trekken is olie op het vuur. Met dit verdrag wordt Oekraïne nog meer een speelbal tussen Rusland en Europa. Op deze wijze zorg je voor een verharding van de beide partijen in plaats van een verbinding.

De 2de NEE “Beter voor Nederland

Wie wordt hier eigenlijk beter van, niet de normale man of vrouw, wel de kleine elite die corrupt is en nu toch al de macht in handen heeft. Diezelfde Elite waarmee je deze afspraken maakt.

De landbouw is een ander voorbeeld. Er is ongeveer 50% hiervan in handen van kleinschalige lokale boeren, die andere 50% is in bezit van een paar grote families. Deze families hebben vooral veel kippen en brengen plofkippen supergoedkoop op de markt. Hoe er omgegaan wordt met dierenrechten en de eisen die aan de kwaliteit gesteld worden is de vraag

De 3de NEE “Beter voor Europa”

Laten we vooropstellen dat we niet per definitie “tegen Europa” zijn. Wel is dit Europa van nu niet hoe wij het zouden willen. Het is enkel gebaseerd op vrijheid in handel en zit wol met neoliberaal beleid. Maar een Europa waarbij onderling werknemers tegen elkaar uitgespeeld worden. Omdat de lonen in landen als Oekraïne extreem laag zijn bijvoorbeeld.

Omdat door de veranderingen die dit verdrag met zich meebrengt voor veel kleinere bedrijven in Oekraïne betekent dat ze niet mee kunnen benen. Mensen gaan hierdoor hun baan verliezen. De kleine elite, die ook betrokken is bij de totstandkoming van dit verdrag vindt dat geen probleem. “Minder kleine ondernemers op de markt, meer ruimte om nog een grotere monopoliepositie te claimen” zullen ze wel gedacht hebben.

Het opent achterdeurtjes voor andere vrijhandelsverdragen. Zo zet het de deur open voor Monsanto om aan de hand van dit verdrag in de Oekraïne hun slag te slaan.

De superrijken en multinationals zijn uiteraard voor het zijn de werknemers daar en hier die de rekening betalen.

Wat je er ook van vindt, VOOR of TEGEN dat is aan ieder voor zich, wat de SP betreft is het advies tegen te stemmen. Maar bovenal is het van belang dat je gaat stemmen!

Reactie toevoegen

U bent hier