h

SP stemt niet in met de visie “Ruimte!” voor het Hogeland

21 mei 2017

SP stemt niet in met de visie “Ruimte!” voor het Hogeland

Foto: SP
Afgelopen donderdag was het moment dat we als gemeenteraden een besluit moesten nemen over de visie van de toekomstige gemeente. De SP fractie heeft na lang wikken en wegen besloten hier niet mee in te stemmen. Waarom niet?
 
Omdat de visie een liberaal verhaal is, met een kleine overheid als netwerkpartner, gebaseerd op termen als vitale samenleving en eigen kracht, dromen en een titel als “Ruimte!”.
 
“Nuchter, nuttig en daadkrachtig zijn termen die we veel beter vinden passen bij het Hogeland.” Ondertussen worden de zorgen, uitdagingen en risico’s waar we mee te maken hebben nu en in de toekomst niet genoemd. Word er gezegd dat wij als gemeenteraadsleden afzender zijn en het een stuk van de inwoners is, terwijl dit niet het geval is.
 
Is er alle aandacht voor de economie en ondernemers maar worden onderwerpen als zorg, armoede, kunst, milieu en cultuur onderbelicht.
Bij onze tegenstem hebben we een uitgebreide stemverklaring gegeven. Dit is ongebruikelijk, echter omdat we eerder niet de ruimte gekregen hebben  voelden wij ons genoodzaakt om deze nu te pakken.
 
Dit was onze stemverklaring:
 
Stem verklaring:
We stemmen in met de naam voor de nieuw te vormen gemeente.
Wij kunnen niet instemmen met de visie beschreven in Ruimte, “met een uitroepteken”, omdat:
  1. Wij zijn van menig dat gemeente het Hogeland meer moet zijn dan een optelsom van de vier huidige gemeenten, dat de kernwoorden nuchter, daadkracht en nuttig veel passender zijn dan dromen en Ruimte!
  2. Er teveel blindgestaard is op de inbreng van een kleine mondige groep en te weinig oog, oor en aandacht is getoond voor de vertegenwoordiging van de stem van de grote stille meerderheid. Het is naar onze mening geen representatief stuk waarvan je kunt zeggen dit is een visie van de inwoners. De stempel van herkenbaarheid van het Hogeland ontbreekt.
  3. Er ontbreekt in het stuk de aandacht en diepgang bij zaken die het sociaal domein betreffen, zorg, armoede, cultuur, kunst, jeugd, milieu. Een schril contrast gezien de uitgebreide aandacht voor bijvoorbeeld economie.
  4. Wij delen niet de wens om nu al een aantal zaken van de provincie over te nemen en laten dit besluit graag over aan de toekomstige raad van het Hogeland
  5. Wij in de visie aandacht missen voor de risico’s, zorgen en uitdagingen waar we voor staan.
  6. Wij niet de vitale samenleving onderschrijven als gegeven, wel als streven. Een gemeente zijn die zich inzet “om te voorkomen”, dat mensen een beroep moeten doen op de gemeente als vangnet. Die realistisch is en de zorgen uitdagingen en risico’s niet negeert door enkel uit te gaan van een vitale samenleving en eigen kracht, die zorgt voor een solide vangnet mocht er toch iets niet goed gaan.
  7. Een gemeente die de eigen initiatieven vanuit de bevolking koestert maar daarnaast actief op zoek gaat naar wat er leeft en speelt onder bepaalde groepen. Een gemeente die niet zit te wachten tot er iemand komt met een idee, maar zelf contact zoekt. Juist met de minder mondige en betrokken inwoners. Wij zijn nieuwsgierig naar de wensen en dromen die er zijn van iedereen.
  8. Een gemeente die zich bewust is van krimp maar niet in een kramp schiet hierdoor. We moeten behouden wat goed is, zoals de functie van de dorpshuizen, maar vooral ook blijven vernieuwen en verjongen zodat we aantrekkelijk blijven voor jong en oud.
  9. Wij vertegenwoordigen als bestuurslaag het belang van de inwoners, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties als het gaat om veiligheid in het kader van de gaswinning en staan hierin schouder aan schouder.
  10. In plaats van een verdubbeling voor te stellen van de N33 en N46 geven wij prioriteit aan de aanpak van gevaarlijke punten in ons verkeersnetwerk.
Samen gevat: Een sociale gemeente die haar taak als lokale overheid naar eer en geweten uitvoert in het belang van de bevolking.

Reactie toevoegen

U bent hier