h

SP en PVDA stellen vragen over kippenschuur

22 augustus 2018

SP en PVDA stellen vragen over kippenschuur

Foto: SP

GEEN kippenschuur nabij Roodeschool, betekent niet per definitie WEL elders in de polder!

Het is goed te zien dat het protest vanuit Roodeschool ook binnen het gemeentehuis van Eemsmond gehoord is. Geen kippenschuur als nieuwe buur!, dus gaat het college onderzoeken wat er mogelijk is om een andere locatie te vinden in de polder. Ho, wacht even….. Dat er geen schuur nabij Roodeschool moet komen, is overduidelijk. Dat we er alles aan moeten doen om dat te voorkomen ook.

Bijzonder is dat de bal eigenlijk nog niet bij de gemeente Eemsmond ligt maar deze zich wel lijkt te mengen in het spel. Want de aanvraag voor de omgevingsvergunning is nog niet binnen en de verleende vergunning van de provincie kunnen we binnenkort daar op de agenda terug vinden.

Toch antwoordt het college op vragen van Gemeente Belangen dat de gemeente de initiatiefnemer gaat helpen zoeken naar een andere locatie voor de kippenflat.

Dit voor SP en PVDA reden om de handen ineen te slaan en vragen te stellen aan het college van Eemsmond.

Totdat de vraag die hier aan ten grondslag ligt beantwoord is willen wij dat het zoeken naar een alternatieve locatie samen met de initiatiefnemers voor deze kippenflat per direct gestopt wordt. 

De vraag: Willen we überhaupt wel deze vorm van intensieve veehouderij en nog meer megastallen in onze polder op welke wijze dan ook stimuleren of willen we het juist weren?

Natuurlijk zijn we blij met de actieve rol van de gemeente maar om niet te ver voor de muziek uit te lopen, moeten er eerst meer dingen duidelijk zijn. Er is een wetswijziging die dit plan raakt per 1-1-’19, er komt op korte termijn een uitspraak van de Raad van State welke van invloed kan zijn ivm stikstof uitstoot.

Ook zijn er meerdere onderzoeken die aantonen de komst van kippenflats met bijna 50.000 leghennen de omwonenden (mens en dier), luchtkwaliteit en milieu geen goed doen. Kortom belangrijke nadelige gevolgen kunnen niet worden uitgesloten worden, Een milieu effect rapportage (MER) moet er komen volgens de rijksoverheid. Wij vragen het college dit toe te zeggen. In tegenstelling tot de eerder gemaakte opmerking dat het niet nodig was volgende de ODG. (Omgevingsdienst Groningen)

Daarnaast vragen we ons af, als je uitgaat van 250 meter afstand tot het dorp wat aldoor genoemd wordt, wat betekent dan het raadsbesluit wat we in Eemsmond afgelopen januari hebben genomen over de uitbreiding van de bebouwde kom van Roodeschool? Het bordje is na de komst van het nieuwe station een flink stuk verplaatst, zodat het stationsgebied er in valt.

Wordt vervolgd!

Klik hier voor de brief met alle vragen aan het college

Reactie toevoegen

U bent hier