h

Congres van de SP

18 december 2019

Congres van de SP

Foto: Harma

Onze leden Harma Wieringa, Eltjo Kooi, Menno Danhof en Rinze Mook hebben op zaterdag 14 december, als vertegenwoordiging van onze afdeling het Hogeland, deelgenomen aan het Congres van de SP in Nieuwegein. Hieronder een verslag van die dag.

Het was vroeg opstaan. Voor ons was het de eerste keer dat we naar een congres gingen. Samen met Rinze, Menno en Eltjo. Ik was zelf, een beetje zenuwachtig maar toch heel nieuwsgierig.

Goed aangekomen in Nieuwegein. Overweldigd door de goed verzorgde organisatie. We keken rond naar bekende gezichten. Onze jassen werden in ontvangst genomen, en in een restaurant namen we een kopje koffie, alvast voor de lange uren.

Gelukkig konden we een plekje vinden in de grote zaal, waar we hele middag, op een paar pauzes na, zouden verblijven.

Het begon over Karl Marx, een filosoof, schrijver, historicus, econoom. Karl Marx was een belangrijke inspirator van de arbeidsbeweging en van het socialisme, communisme. Hij ontwikkelde het idee dat de winst van het kapitalisme uitbuiting van de arbeider betekende. Op zijn grafsteen staat: “Arbeiders aller landen verenigt U”.

Dan weer terug naar de werkelijke wereld. Jannie Visscher (58) is gekozen als nieuwe voorzitter van de socialistische partij. Ze is de opvolger van Ron Meyer, die eerder dit jaar zijn vertrek aankondigde na verloren Europese verkiezingen. Jannie Visscher was eerder wethouder in Groningen en Eindhoven. Visscher stond hoog op de Europese lijst, maar werd niet gekozen omdat de partij geen zetels wist te veroveren. Jannie Visscher’s woorden: “Wij moeten ervoor zorgen dat veel meer mensen zien en voelen dat SP er voor hen is”.

Ook hebben we gestemd over de wijzigingsvoorstellen en de moties op het congresstuk “Samen vooruit”, waarmee het nieuwe landelijke bestuur van de SP aan het werk gaat.

Vurige woorden kwamen van fractie voorzitter Lilian Marijnissen: ”Strijdlust en samenwerking”. Er komen andere tijden, mooie tijden! We moeten de moed hebben om successen te behalen.

 

En dan Sandra Beckerman: “Van los zand kun je kristal maken door strijdbaarheid!”.

Mijn eigen woorden: 
Durf te dromen,
Durf te strijden,
Je bent niet alleen,
Samen!
Samen kunnen we er tegen aan.
In harmonie,
En vrijheid.

Harma

Reactie toevoegen

U bent hier