h

De wethouder maakt de balans op..

2 januari 2015

De wethouder maakt de balans op..

2 januari 2015. Een mooie dag om de balans op te maken over 2014 en het boek 2015 te openen.
Ik zat net te bedenken waar ik mee bezig was op 2 januari 2014...
Waarschijnlijk waren we druk bezig met het plannen van de campagne en waren Linda Visser en ik bezig om de laatste punten voor het verkiezingsprogramma op papier te zetten.

Wat een hectische, maar mooie campagnetijd hebben we gehad. Gezamenlijk zijn we in elk dorp van onze gemeente geweest.
Het was intensief zaaien maar o zo geweldig oogsten.
Tijdens de campagne werd ons duidelijk dat we wel eens groot konden worden en heel misschien wel mee mochten gaan besturen.
Toen de kiescommissie mij vroeg of ik misschien dan wel wethouderskandidaat wilde zijn, was er voor mij wel een voorwaarde. Ik wilde dat Linda Visser de fractie dan zou gaan leiden omdat ik er van overtuigd was en ben, dat een wethouder nergens is zonder een goede fractievoorzitter en haar fractie.

Toen we op 19 maart de verkiezingsuitslag hoorden, waren we overdonderd.
Zoveel vertrouwen van de inwoners, zoveel stemmen! We waren ineens de tweede partij in Eemsmond.
Vol frisse moed gingen we de coalitiegesprekken in, Fred Herkströter, onze voorzitter, Linda Visser, beoogd fractievoorzitter en ik als wethouderskandidaat.

Het waren goede gesprekken waarin we vanaf dag 1 serieus genomen werden.
We voelden ons onzeker, kwetsbaar als nieuwelingen op het speelveld maar we wisten waar we voor stonden. We zijn ontzettend blij met het vertrouwen dat we van de andere partijen kregen en blij met onze speerpunten die we terugvonden in het coalitieakkoord.

23 april was het zover, de wethoudersbenoeming. Ik dacht dat ik redelijk voorbereid was op wat ging komen. Toen ik de vraag kreeg wanneer ik wilde beginnen antwoordde ik dapper: "Morgenvroeg om 9 uur ben ik er."
Vanaf dat moment stond mijn wereld op zijn kop. Je kunt je niet voorbereiden op een functie als wethouder. Er is geen studie voor, geen lesboek.
Je stapt erin en gaat het aan, met open vizier.
Ik kwam terecht in een erg prettige werkomgeving, een warm en sociaal college en fijne, hardwerkende ambtenaren. Burgemeester en collega-wethouders hebben mij ontzettend gesteund in de beginperiode. Tijdens de "kleidagen" waarin we als college en MT elkaar beter leerden kennen deed iemand de uitspraak:" Leven is het meevoud van lef."
En lef heb je nodig als wethouder, lef om besluiten te nemen, lef om die besluiten te verdediging in de raad en lef om verantwoordelijkheid te nemen voor je besluit.

Er is geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ging.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het altijd makkelijk is geweest of makkelijk zal zijn.
Als nieuweling moet je je positie verwerven.
Daarbij komt ook nog dat er mensen zijn die de SP zien als een partij die overal tegen is.
Volgens mij zijn wij er met elkaar aardig in geslaagd de afgelopen maanden te laten zien dat de SP in Eemsmond vóór verandering is, vóór de inwoners en vóór samenwerking.

Met de WMO en werk- en inkomen in mijn portefeuille, was het een periode van keuzes maken en veel overleggen.
Ik krijg wel eens de vraag: "Waarom heb je er als SPer voor gekozen mee te werken aan de afbraak van de zorg en het sociale stelsel?"
Mijn antwoord daarop is duidelijk: " Ik werk niet mee aan een afbraakbeleid, ik probeer, samen met ons college en de gemeenten waarmee we samenwerken er voor te zorgen dat het Haagse beleid een zachte landing krijgt in Eemsmond."

Natuurlijk zullen er besluiten genomen zijn en worden die niet 100% SP standpunten zijn, maar als lokale bestuurder ben je ook aan regels en wetten gebonden. Bovendien heeft geen enkele gemeente een bodemloze put met geld om alle voorzieningen staande te houden.
Waar we wel in geslaagd zijn, met het college, met de raad en natuurlijk de ambtenaren is het neerzetten van een goede basis voor de decentralisaties.
2015 wordt het jaar van ervaren en transformeren.
Ik heb er alle vertrouwen in dat wij waar nodig goede zorg of ondersteuning op maat kunnen bieden voor onze inwoners. Zorgen doe je niet alleen voor elkaar, ook met elkaar!

Foto: SP

En we blijven in gesprek met u. Dat doe ik, dat doet onze fractie maar ook onze afdeling.
Ons verkiezingsprogramma heette niet voor niets: "Voor de verandering, op straat en in de raad."
Wij blijven elke 3e zaterdag van de maand ergens op straat aanwezig om van u te horen wat u belangrijk vindt, ook politiek voeren doe je met elkaar, voor elkaar.

Verder wil ik u een geweldig, liefdevol en solidair 2015 toewensen. Laten we af en toe eens omkijken naar diegene die eenzaam is of het minder heeft.
Het kost u niets en levert een heleboel op!

Sandra Herkströter, wethouder namens SP Eemsmond

Reacties

Wauwwww SuPer mooi geschreven. En wat een toppers zijn jullie zo veel wat jullie voor de inwoners doen, maar ook het feit dat er nu een partij is die ook echt luisterd. SuPer trots op jullie.

Reactie toevoegen

U bent hier