h

SP krijgt haar zin: Onderzoek naar mogelijkheid provinciaal energiebedrijf

23 februari 2023

SP krijgt haar zin: Onderzoek naar mogelijkheid provinciaal energiebedrijf

Foto: SP
De socialisten strijden al jaren voor een provinciaal energiebedrijf. Begin 2018 organiseerde de partij als grootste coalitiepartij in Provinciale Staten een excursie naar Hamburg Energie, een energiebedrijf dat door de gelijknamige Duitse stad is opgetuigd. Toen kreeg het voorstel geen voet aan de grond in Provinciale Staten.
Nergens is het percentage inwoners dat de energierekening niet kan betalen zo hoog als in onze provincie

SP-Statenlid Joke Lesman

Zure vruchten van de marktwerking

In de laatste Statenvergadering voor de verkiezingen is het de SP wel gelukt een minimale meerderheid te krijgen. Een onderzoek moet duidelijk maken of een provinciaal energiebedrijf een betaalbare optie is, zodat inwoners van Groningen niet langer afhankelijk zijn van de grillen van de energiemarkt.
 
‘Nergens is het percentage inwoners dat de energierekening niet kan betalen zo hoog als in onze provincie’, zegt Statenlid Joke Lesman (SP). De partij wil daar iets tegen doen en vindt steun bij GroenLinks en PvdA.
‘We hebben het afgelopen jaar de zure vruchten van de marktwerking gezien’, zegt Jeroen Hut (GroenLinks). ‘We zien enorme winsten van de olieconcerns. De compensatie in de vorm van energietoeslag is slechts symptoombestrijding. De kern van het probleem is grotendeels de marktwerking op de energiemarkt. Daar moet iets aan gedaan worden.’
 
SP-lijsttrekker Agnes Bakker:
“Wij stookten Nederland warm, maar juist in Groningen hebben de meeste mensen niet genoeg geld om hun eigen huis te verwarmen. Tegelijkertijd maken de energiebedrijven mega winsten. Het is de hoogste tijd om onze toekomstige energievoorziening weer in eigen handen te nemen met een provinciaal energiebedrijf. Zodat we zelf zeggenschap hebben over hoe we onze (toekomstige) energie opwekken. En zodat we zelf invloed hebben op de prijs.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier