h

Zet in op behoud kleine scholen

14 februari 2015

Zet in op behoud kleine scholen

Foto: SP

We zijn inmiddels aan beland bij versie 3.0, welke besproken is in de gemeenteraadsvergadering van 29-01-2015. In 2013 hebben de schoolbesturen Lauwers en Eems en VCPO een onderzoek laten doen. Naar leerling prognoses en voorwaarden waaraan de inrichting en spreiding van basisscholen moet voldoen in de toekomst.

Voorwaarden als een ondergrens van 80 leerlingen. Dit  is  vooral bedrijsmatig/financieel  ingegeven, het gaat niet om het kind, het gaat om de cijfers.  De koppeling van kwaliteit aan kwantiteit (aantal leerlingen) is onzin, kwaliteit van onderwijs hangt  van zoveel meer factoren af. Deze voorwaarden maken dat er niet gekeken is naar de optie:

“Wat kunnen we WEL doen om de kleine scholen  te behouden?”

Zoals bijvoorbeeld het schoolbestuur  van stichting Prisma in Limburg*. Dit schoolbestuur heeft  in samenwerking met gemeenten ouders en andere maatschappelijke partners  ervoor gekozen om juist dit als uitgangspunt te nemen. Het is een regio met vergelijkbare krimpproblemen als de onze.

“Waar nu gedacht wordt door onze schoolbesturen in onmogelijkheden, is het een gemiste kans om niet uit te gaan van de mogelijkheden!”

Ouders en inwoners zijn in actie gekomen en hebben de koppen bij elkaar gestoken, nadat ze in eerste instantie minimaal meegenomen zijn in het proces. Juist de inbreng van de ouders, is van belang om een goede oplossing voor de problemen te vinden voor nu en in de toekomst! Je moet het immers samen doen!

In het coalitieakoord en ons verkiezingsprogramma staat dat we voorstander zijn van het multifunctioneel inzetten van de schoolgebouwen. Zuur is dat juist de Schutsluis te Oldenzijl in de huidige plannen dreigt te verdwijnen. Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking, met het dorpshuis Lutje Brussel delen ze het zelfde pand en kunnen ze gebruik maken van elkaar facaliteiten indien gewenst.

De wethouder geeft aan dat de sluiting van de school geen consequenties heeft voor het dorpshuis, wij houden hier zeker vinger aan de pols en zullen indien hier wel sprake van is hier actie op ondernemen. Dus Oldenzijl, houd ons op de hoogte!

De schoolbesturen nemen het standpunt in dat; “de conclusie dat de leefbaarheid in een dorp afhankelijk is van het al dan niet aanwezig zijn van een bassisschool, wordt afgedaan als een ongegrond argument, op basis van onderzoek.”  Alleen is het tegendeel is ook niet bewezen. 

Het blijft voor ons wel een argument zolang het tegendeel ook niet bewezen is. Kleine scholen i n de kernen hebben zeer zeker wel invloed op de leefbaarheid. Als inwoners van dorpen aangeven dat dit zo ervaren wordt, wie is het schoolbestuur dan om te zeggen dat het niet zo is op basis van een rammelende argumentatie?

De toon van het schoolbestuur is: “wij weten wel wat goed is”, in plaats van de vraag “hoe gaan we dit samen aanpakken?”

Als gemeente raad kun je enkel voor of tegen het besluit om een school af te stoten stemmen. Als je tegen stemt wordt de gemeente verantwoordelijk voor de school. "Openhouden is betalen" stelt het school bestuur. Het voelt als een poging je met de rug tegen de muur te zetten. Of je stemt in, of als gemeente krijg je een taak die de gemeente niet zomaar kan dragen.

De SP is van mening dat het een gemiste kans is om niet te kijken naar een aanpak zoals bijvoorbeeld in Limburg is gedaan. Waarmee je de kleine scholen in de kernen misschien wel kunt behouden.

“Wat je kwijt raakt krijg je niet zomaar weer terug.”

De Schutsluis, mijn eigen oude school waar ik het ontzettend goede herinneringen aan heb. Een OBS die al jaren lang Dalton onderwijs geeft. Deze expertise mag  met een eventueele fusie niet verloren gaan! Het is niet iets “wat je even in een maandje invoert”. De SP vind het een groot goed dat  in onze gemeente variatie in onderwijs is. Naast het reguliere openbare onderwijs en de Christelijke scholen.

In de raad werd ons gevraagd geen negatieve grondhouding aan te nemen. Wij hebben dit niet gedaan, want we laten ons niet zomaar met de rug tegen de muur zetten! We willen nu geen toezeggingen doen of voorschoten nemen. Daarom is onze grondhouding neutraal, we zijn niet per definitie tegen het eventueel sluiten van een kleine school als het echt niet anders kan,moeten we realistisch zijn. Dat betekend dat er eerst duidelijk gekeken moet worden naar wat er WEL mogelijk is, en het behouden van de kleine scholen het uitgangspunt wordt.

Er zijn te veel open einden waar nog van alles uit kan komen als het gaat om de financiele onderbouwing.

Kortom:

“Wij zijn er op dit moment niet van overtuigd dat de ingeslagen weg , versie 3.0 per definitie de juiste is, zonder dat de mogelijkheid in te zetten op behoud van kleine scholen voldoende onderzocht is. “

 "Friskijkers en dwarsdenkers zijn hard nodig zei de directeur van het schoolbestuur van Prisma op een bijeenkomst over dit onderwerp. Ons advies aan het schoolbestuur van Lauwers en Eems en VCPO is: neem dit ter harte!"

Wij zullen de ouders en inwoners bijstaan in raad en daad waar mogelijk en horen graag wat u denkt, ook dit moeten we samen doen!

* http://www.prisma-spo.nl/content.php?web_mainmenuid=72

Reactie toevoegen

U bent hier