h

De aardbevingen ten gevolge van de gaswinning gaan gewoon door, ook in verkiezingstijd.

14 november 2018

De aardbevingen ten gevolge van de gaswinning gaan gewoon door, ook in verkiezingstijd.

Foto: Tiny

Het is duidelijk verkiezingstijd: Iedereen vindt ineens overal ontzettend veel van. Ondertussen gebeurt er van alles op het aardbevingsfront aan de bestuurstafels, maar achter gesloten deuren. Er komen signalen door dat de versterkingsoperatie wéér lijkt te stagneren en de onduidelijkheid neemt eerder toe dan af.

Verschillende mensen merken op dat er weinig over de aardbevingen in de verkiezingsflyers terug te zien is over dit onderwerp. Dat klopt, de enige partij die roept over snelle schade afhandeling en andere open deuren, is mede verantwoordelijk voor de ellende en het uitstel. De rest heeft het fatsoen om aardbevingen níet tot plat verkiezingsthema te maken.

De SP staat altijd voor het volgende, ongeacht of er verkiezingen zijn:

  • Iedereen op het Hogeland moet de zekerheid kennen in een veilig huis te wonen. Bij twijfels over de veiligheid van en woning helpt de gemeente mee om zo snel mogelijk duidelijkheid te vinden.
  • De gemeente is bondgenoot in de strijd voor rechtvaardige afhandeling van schade, gedegen versterking en compensatie voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.
  • Onze inwoners moeten erop kunnen rekenen dat de gemeente er alles aan doet om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Bij constatering van onveilige en complexe situaties moet iedereen kunnen rekenen op een ondersteunende houding van de gemeente als meest nabije overheid.
  • Nieuwbouw mag het bekende beeld, de eigenheid en het aangezicht van het Hogeland niet drastisch veranderen. Het mag geen achteruitgang voor de bewoner(s) zijn.
  • De SP wil in het college van burgemeester en wethouders een portefeuillehouder voor gaswinning en mijnbouwschade. Deze portefeuille wordt gekoppeld aan samenlevingszaken en wonen. De SP wil dat er tijdens de komende raadsperiode een nieuw woon- en leefbaarheidsplan komt, een plan van de gemeente Het Hogeland zelf.

Meer hierover: https://hethogeland.sp.nl/#chapter-6.

Bij de SP zijn wij ook realistisch en eerlijk over onze macht en mogelijkheden als lokale volksvertegenwoordigers. Alle inwoners moeten in actie komen en de regie pakken waar dat kan, we hebben lang genoeg afgewacht.

De gevolgen van de gaswinning, versterkingsvertraging, de schade aan mensen en gebouwen: Het is iets wat ons ongevraagd overkomt. We worden als inwoners niet gehoord en krijgen niets voor elkaar zonder strijd. Het meeste geld is tot nu toe in een bestuurlijk circus gestoken, dat geld verslindt, en een kleine banenmachine is voor de goed betaalde ambtenaren.

Zo maakt het CVW jaar na jaar winst, maar ondertussen leveren ze geen resultaat. Dat onder het motto “Wij zijn een private organisatie met aandeelhouders”, maar dan wel betaald vanuit geld wat voor de Groningers is bedoeld.

We kunnen er alleen het beste van maken als we dat samen doen. Inwoners, lokale bedrijven, maatschappelijke partners en de gemeente het Hogeland zijn hierin elkaars bondgenoot. Het is aan ons, de volksvertegenwoordigers, om hier geen politiek spel van te maken en te waken over de lokale democratie en stem van de inwoners. Ongeacht wat er in Den Haag uitgespookt wordt, want dat duurt maar en duurt maar...

Linda Visser

Lijstrekker SP Het Hogeland

Reactie toevoegen

U bent hier