h

RTV Noord: Groningers zijn 25% van hun inkomen aan energie kwijt!

25 november 2022

RTV Noord: Groningers zijn 25% van hun inkomen aan energie kwijt!

Foto: Zonneplan / RTV Noord

RTV Noord 24-11: Groningers zijn bijna 25% van hun inkomen kwijt aan energie, Amsterdammers 'slechts' 13,7%

De gestegen energiekosten zorgen voor een kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland. Vooral Groningers worden hard getroffen door de oplopende prijzen: die zijn bijna 25% van hun inkomen kwijt aan energie. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Zonneplan op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Pekelders betalen het meest
Groningers zijn gemiddeld 23,6% (!) van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Pekelders komen er het slechtst vanaf: zij besteden 28,3% (!) van hun inkomen aan gas en stroom. De kloof tussen het Noorden en de Randstad wordt veroorzaakt door de combinatie van gemiddeld lagere inkomens en grotere, oudere huizen met hogere stookkosten in onze provincie.

Energiearmoede
Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. Waar Groningen, Drenthe en Friesland tot een energiequote van meer dan 22% komen, gaat het in Flevoland om ‘slechts’ 15%. En een Utrechter houdt na het betalen van de energierekening €679 meer over dan een Groninger. In Amsterdam is de energiequote met 13,7% het laagst van heel Nederland. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want bij een energiequote van 10% is sprake van ‘energiearmoede’.

Teken daarom net als de 70.000 voor u ook de SP volkspetitie en laat zo weten dat dit niet langer kan!

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier